Over mij: Elianne van Veelen

Als driejarige speelde ik al doktertje en ‘Krul Konijn gaat naar de dokter’ was mijn favoriete boek. Al heel jong wist ik dat ik anderen wilde helpen en genezen. Mijn grote interesse in het menselijk lichaam en nieuwsgierigheid naar hoe mensen (te) genezen, trok me door de zware studie geneeskunde heen. Het werd me tijdens mijn co-schappen al snel duidelijk dat ik geen ziekenhuisdokter zou worden. Niet omdat ik het geen interessant werk vond, maar de sterk hiërarchische verhoudingen, de inefficiënte manier van samenwerken tussen afdelingen en beroepsgroepen én het opknippen van het lichaam in onderdelen lag mij absoluut niet. Ook miste ik tijd: er was in het ziekenhuis geen tijd om stil te staan bij de mens in zijn omgeving, er was alleen tijd voor de klacht zelf. Ik ben er altijd van overtuigd ben geweest dat een gezondheidsprobleem in zijn context gezien en opgelost moet worden. Bewust koos ik voor de bedrijfsgeneeskunde. Hier kon ik de mens als geheel in zijn context zien. En, minstens zo belangrijk, het gaat niet alleen maar over ziekte, maar ook over mee doen, gezond zijn en gezond blijven.

Ik belandde bij een middelgrote arbodienst eind jaren ’90 en via een paar fusies werd het vanzelf een grote arbodienst. Ik volgde mijn opleiding tot bedrijfsarts en deed in meerdere branches werkervaring op, zat in de ondernemingsraad en schreef mee aan de Leidraad Verplicht Medische Keuringen. In 2007 had ik het eindeloze gereorganiseer binnen de arbodienst wel gezien en begon per 2008 als zelfstandig bedrijfsarts. Deze zelfstandigheid gaf me de vrijheid mezelf nog breder te ontwikkelen. Ik deed de opleiding Strategisch Coachen bij Kouwenhoven Opleidingen, werd trainer bij Falke & Verbaan en docent bij IVA Opleidingen.

Ik ben een coachende bedrijfsarts, zowel voor leidinggevenden en management als voor medewerkers die mijn spreekuur bezoeken. Duurzaam herstel en duurzame werkhervatting zijn voor mij belangrijke doelen; ik kijk altijd naar het resultaat op de langere termijn en daardoor focus ik wat minder op maximale inzet op mogelijkheden op de korte termijn. Juist omdat dit vaak ten koste gaat van het lange termijn resultaat, in mijn ervaring. Hoewel ik zelfstandige ben, werk ik graag samen met  leidinggevenden, casemanagers, arbeidsdeskundigen en behandelaars. Samen bereik je veel meer dan in je eentje. Los daarvan, samenwerken maakt mijn werk ook veel leuker. Ik ben op mijn best in de wat grotere organisaties (300+ medewerkers) omdat mij dit de mogelijkheid geeft naast verzuimbegeleiding óók preventief te kunnen adviseren. In mijn werk als bedrijfsarts vind ik een aantal waarden belangrijk: helderheid, duidelijkheid, goede communicatie, bereikbaarheid, vertrouwen en respect voor elkaar. Spreken mijn uitgangspunten u aan? Neem dan zeker contact met mij op om te onderzoeken wat ik voor uw organisatie kan betekenen!